Eesmärgid 2019. aastaks!

Šampus on joodud, pohmakas on peetud ja kätte on jõudnud uus aasta. See tähendab uut algust ehk puhast lehekülge. Parim võimalus kätte võtta sulepea ning kirja panna eesmärgid eelseisvaks aastaks. Teame küll varasemate aastate kogemuse põhjal, et jaanuari teiseks nädalaks on toss väljas ja entusiasm kadunud, aga seekord läheb ju kindlasti teistmoodi. Tõotan, et hakkan tegema rohkem sporti, söön tervislikumalt ja ei muretse tühiste asjade pärast! 

Kuidas möödus 2018. aasta?

Kui peaks ühe sõnaga eelneva aasta kokku võtma, siis sobiks selleks sõnaks kõige paremini tõenäoliselt kaootiline. Seda mitte halvas mõttes, sest mõnikord kaoses võibki peituda õnne valem. See siis vastuseks Tanel Padarile. Mis mõttes kaootiline? Sai elukohta muudetud (kaks korda!), sai ameteid vahetatud ja sai palju ringi reisitud ning pikalt töötu oldud. See viimane küll kõige meeldivam periood ei olnud, ent õnneks alustasin detsembris uue tööga ning senise kogemuse põhjal on uus tööandja ja ametipost vägagi paljutõotav.

Rahaasjade osas oli seis pigem passiivne, ent samas ei saa endale ka üleliia liiga teha. Sai ikkagi oma netoväärtust aastaga ca. $12,000 (~7400€, seisuga 04/01/2019) e. 27% võrra kasvatatud, olgugi et see tuli enamasti säästmise arvelt. Samuti sai veidikene aktsiatega eksperimenteeritud ja investeerimise osas eeltööd tehtud, et 2019. aastal võiks asjaga veelgi aktiivsemalt jätkata. Nimelt avasin endale hiljuti kauplemiskonto Interactive Brokers’iga ning regulaarselt olen vaadelnud ja uuendanud nimekirja huvipakkuvatest ettevõtetest ehk teisisõnu kujundanud isiklikku mudelportfelli.

Millised on eesmärgid 2019. aastaks?

Käesoleva aasta lõpuks annan endast parima, et täidetud oleksid järgnevad eesmärgid:

1) Viia netoväärtus $75,000 peale (~46,150€, seisuga 04/01/2019).

See tähendab, et eesmärgiks on aastaga kasvatada portfelli ca. $20,000
(~12,300€, seisuga 04/01/2019) võrra ehk teisisõnu 36%. Päris ambitsioonikas eesmärk, kui aktsiaturud ja pensionifond peaksid jätkama hargi vahele löömist (vägagi tõenäoline).

2) Säilitada aasta lõikes keskmine kuine säästumäär >30%.

Peaks olema täitsa tehtav, kui just tööandja katseajal ei kavatse kinga anda.

3) Viia väärtpaberite/ETF-ide osakaal portfellis vähemalt 10%-ni.

Tjaa… mõned võivad selle peale nüüd naerma hakata, aga alustavale koduinvestorile võib sularahast loobumine olla esialgu psühholoogiliselt päris raske. Seda enam, et aktsiaturgude kohal on hetkel tumedad pilved ja mina ei taha küll tõestada, et kukkuvat mootorsaagi on võimalik püüda. Seega loodan, et aasta lõpuks on portfellist vähemalt $7500 (~4615€, seisuga 04/01/2019) väärtpaberites, ent kindlasti üritan võimaluse avanedes latti kõrgemale tõsta.

4) Teenida aastaga $1000 passiivset.

Kindlasti võiks eesmärgiks olla suurem number, sest iga koduinvestori ambitsioon on ju lõppkokkuvõttes panna oma säästud ja investeeringud teenima raha, mis oleks piisav katma elamiseks vajalikud väljaminekud. Samas tuleb olla realist ja vaadata pilti tervikuna – kui eesmärgiks on esimese aastaga  investeerida 10% portfellist väärtpaberite alla, siis ei maksa praeguse portfelli suuruse juures kindlasti oodata massiivseid dividendi laekumisi.

5) Käia aktiivselt looduses, olla tervislik ja koguda uusi kogemusi.

Esialgu mõtlesin, et võiks eesmärgiks võtta ka konkreetse arvu blogipostitusi käesolevaks aastaks, aga samas ei taha tekitada kohustusi, mis sunniksid veetma veelgi rohkem aega arvuti taga. Rohkem loodust ja huvitavaid tegevusi!


Mis te arvate, kuidas nende eesmärkidega läheb ning millised sihid olete endale seadnud?

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga