Ülevaade (ja põgus mõttesüst): Veebruar ’19

Head teed, veebruar, ning järgmise iseseisvuspäevani, armas kodumaa!

Mõtelda on mõnus. Just selline võiks minu jaoks olla eelneva kuu loosung. Mõtlesin päris palju elule ja ajale. Leian, et elu on viimase kümnendi jooksul ühe keskmise Lääne inimese jaoks nii mugavaks muutunud, et inimesel sageli puudub vajadus kalkuleeritult mõelda või uurivalt asjadesse süveneda. See omakorda pärsib meie arusaama asjadest – ühiskond teab laiaslaastus kõikvõimalikke nähtusi ja probleeme pinnapealselt (ehk resultaate) paremini kui kunagi varem, ent järjest vähem süveneme asjade tuuma ning kuidas erinevate järeldusteni jõuti.

Mõtlesin ka finantsvabaduse peale. Maailma on viimase paari aasta jooksul vallutanud finantsvabaduse maania. Sellest pole pääsenud ka Eesti. Üksnes eesti finantsvabadusvõitlejate Facebook’i grupis on ca 20,000 hingelist. Hämmastavalt suur number ühe väikesearvulise rahva kohta. Ühest küljest on äärmiselt meeldiv, et ennekõike verinoored inimesed oma majandusliku olukorra üle mõtlevad, ent teisalt olen selle kõrval täheldanud ka päris kurba hüpermaterjalistlikku nooti paljude inimeste postitustes ning hoiakut, et praegu peab kannatama, säästma, eneseabiraamatuid lugema, eesmärgistama ja võitlema mingisuguse tulevase heaolu nimel. Praegu peab ohverdama oma elu ja aja, et tulevikus jõuda mingisugusesse kujuteldavasse heaolustsenaariumisse.

Võib-olla olen olukorda üleanalüüsinud, ent sellegipoolest on selline mõtteviis inimeste seas päris levinud ja ühtlasi päris nukker. Kuigi on olnud katsumusi, siis olen enda jaoks selgeks teinud, et aeg on vähemalt sama oluline väärtus kui raha. Kuna see temaatika on minu jaoks hingelähedane, siis olen sellest veidi ka varem kirjutanud. Kuigi pean kahtlemata atraktiivseks ideed rahalisest vabadusest, siis oma kõige suuremaks saavutuseks senises elus ei pea ma kindlasti mitte oma tagasihoidlikku portfelli, vaid asjaolu, et olen suutnud oma elu organiseerida sellisel viisil, et mul on sisuliselt alati olnud aega tegeleda asjadega, mis mulle tõeliselt korda lähevad. Praegugi töötan ca 2/3 töökoormusega ning seetõttu saan lubada reisimist, looduses käimist, lähedastega olemist ja enesearendamist endale meelepärastel viisidel. Päris ilma rahata ei saa, aga elust on võimalik võtta see kõige viimane ainult siis, kui seda teha nüüd ja praegu.

Olen pannud tänasesse postitusse lühikese audio Alan Watts’ilt. Alan Watts on tuntud klassik, kes on sellel teemal on päris palju rääkinud ja filosofeerinud. Soovitan kõigil süvenenult need paar minutit ära kuulata. Ei tasu oodata silmiavardavalt uut informatsiooni, küll aga sõnumit, mis on meile kõigile juba teada, aga mille kipume alatasa ära unustama.

Liigume aga asja kallale ehk kuidas mõjus veebruar rahakotile?

Sissetulekud ja väljaminekud

Veebruari kirjeldavad järgmised numbrid:

  • Sissetulek: $4890.63 e. 3071.87€* (aktiivne/passiivne: $4809.40/$81.23)
  • Väljaminek: $1080.62 e. 678.79€
  • Sääst: $3810.01 e. 2393.25€
  • Säästumäär: 77.9%

Kui keegi tunneb huvi, et kuidas on võimalik Austraalias, seda enam veel Austraalia kõige kallimas linnas Sydney’s, nii väikeste väljaminekutega toime tulla, siis siin on kiire selgitus. Olen õnnistatud töökohaga, mis lisaks põhipalgale pakub erinevaid boonuseid, sh transpordi-, elamis- jms. kulude osas. Lisaks jagan oma elamiskulusid oma kaaslasega ning meile meeldib elada võrdlemisi minimalistlikku elustiili, mille hulka kuulub siiski ka iganädalane väljas söömine ja reisimine vähemalt paar korda aastas (eks seda kajastavad tulevased igakuised ülevaated).

Portfelli struktuur

Portfelli struktuuris tegid kõige märgatavama muutuse Aktsiad, hüpates 10% peale minu kogu varalisest väärtusest. Selle taga oli suures osas toorkütuse hinna kasv – Brent kütuse hind on kasvanud üle 30% võrreldes detsembri põhjaga – aga ka asjaolu, et lisasin oma portfelli veidikene uusi aktsiaid. Nimelt sügelesid näpud, mistõttu tegin oma esimese tehingu kasutades Interactive Brokers’i platformi. Soetasin 1000 ühikut Xiaomi’d, mis on Hiina kasvav nutitelefonide ja muu nutika elektroonika tootja ning kellel on päris soliidsed numbrid eelmistest kvartalitest ette näidata ja ambitsioonikad kasvuplaanid tuleviku osas.

Seni on Xiaomi suuri tegusid teinud arengumaades (Aafrika ja ennekõike India), ent käesoleval aastal võib Xiaomid näha agressiivsemalt laienemas ka Euroopasse. Kindlasti mitte kõige riskivabam ost, arvestades USA-Hiina suhteid ning asjaolu, et päris suur arv Xiaomi aktsiaid kuulub endiselt pre-IPO varajasestaadiumi investoritele, kes on aktsiate omanikuks saanud praegusest oluliselt odavama hinna eest. Mulle isiklikult aga nende tooted sümpatiseerivad, mistõttu otsustasin vaadata, milline on lähikuudel aktsiahinna liikumine ning selle põhjal otsustada, kas hoida positsiooni veidi pikema perspektiiviga või mitte.

Kuna minu positsioonid on jaotunud kahe erineva platformi vahel, siis olen hetkeolukorra illustreerimiseks kasutanud Yahoo! Finance abi:

Seega on positsioonide kogukasv olnud 21.7%, mis ühtlasi tähendab $1095.27 e. 687.52€ väärtuse tõusu. Kindlasti suur kasv paari kuu kohta, aga samas ei tasu sellest kindlasti eufooriasse sattuda, kuna tegemist on (eriti võimendatud toorkütuse positsiooni puhul) päris riskantsete tehingutega, mida näitab kasvõi asjaolu, et kõigest kaks kuud tagasi võis näha sisuliselt sama suurt numbrit miinusega ja punases toonis.

Lisaks Aktsiatele kasvas mõnevõrra portfellis ka Säästuhoiuse osakaal ning langesid Pensionifondi ja Sularaha osakaal.

Netoväärtus

Pilt räägib rohkem kui tuhat sõna. Aasta teisel kuul jätkasin korraliku kasvuga. Ühe kuuga olen oma portfelli suurendanud 7.4 protsendi võrra ning sellega olen viinud oma netoväärtuse $62937 peale. Ühtlasi olen andnud korraliku inertsi, et jõuda aasta alguses seatud eesmärgini, milleks oli saavutada aasta lõpuks netoväärtus $75000.

Edasised mõtted

Nagu sai mainitud, siis veebruaris sai tehtud oma esimene tehing Interactive Brokers’i platformil. Senine kogemus on ülimalt meeldiv, kuna IB pakub ligipääsu erinevatele varaklassidele sisuliselt kõigis maailmapaigus. Orderid lähevad läbi sekundite jooksul ning pakutav vahetuskurss ja teenustasud on samuti ülimalt atraktiivsed. Kõik see on loonud teatava sisemise ärevuse ja soovi asjaga tegeleda veelgi aktiivsemalt. Seda enam, et eelneva aasta jooksul olen enda jaoks loonud väikese mudelportfelli (naljakal kombel kumbki praegustest positsioonidest sinna mudelportfelli ei kuulu), mis koosneb erinevatesse tööstusharudesse kuuluvatest ettevõtetest nii Hiinas, USA-s kui ka Euroopas.

Samas annan endale aru, et praegune poliitiline olukord on äärmiselt ebastabiilne ning hoolimata asjaolust, et globaalse finantskrahhi jutud on hetkeks vaiba alla lükatud, siis tegelikult ei ole vahepeal midagi muutunud, ning tumedad pilved on vähemalt minu perspektiivist vaadatuna endiselt maailma majanduse pea kohal. Seega on hetke plaan jätkata vaikselt, jälgida olemasolevaid ajutisi positsioone ning võimaluse korral lisada ka mõni mudelportfelli kuuluvatest aktsiatest portfelli juurde.

Selleks korraks aga au revoir ja loodan, et mu armsatel lugejatel (kõigil kolmel!) oli edukas veebruar ning ees ootab veelgi edukam märts. Olge tublid!

* Kõik Euro väärtused on kalkuleeritud 28/02/2019 vahetuskursi alusel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga