Ülevaade: Mai ’19

Teenisin paari päevaga börsil ühe korraliku Eesti keskmise palga. Just täpselt nii tormiline oli maikuu finantsturgudel. Ähvardus siin, tariif seal ja korralikku volatiilsust oli võimalik näha nii aktsiate kui toorainete turgudel. Minu jaoks oli see muidugi hea uudis, sest varasemalt olin soetanud NASDAQ’it jälgivate fondide ja Brent toorkütuse lühikesi positsioone. Mais lisasin sõrmeotsa jagu shorte ka Austraalia aktsiaturge trackivatesse fondidesse, kuna Austraalia majanduses on hetkel päris kehvakesed ajad. Nõnda valgusid mai viimastel päevadel varasemalt punased positsioonid kergelt roheliseks ning püstloodis kukkumise teinud toorkütuse positsioon kerkis tänu võimendusele koguni 40 protsenti, andes realiseerimata kasumiks ca. $2100 e. 1300€*. Laenates Villu sõnu – pole paha!

Olen päris karune inimene, aga hetke poliitilist olukorda ja turge jälgides ei arva küll, et olen millegi ajastamise või ära tabamisega hästi hakkama saanud. Päris hirmus on tegelikult, sest turgudel ratsionaalsuse leidmine on keeruline ning eelmise nädala kukkumine võib täiesti vabalt järgneval nädalal asenduda ettenägematult ulmelise tõusu ja USA-Hiina kaubandusleppega, ükskõik millisel sisutul kujul see siis ka välja ei näeks. Praegu on ideaalne aeg nende jaoks, kel on rind rasvane ja kes armastavad ühepäevakauplemist.

Liigume aga asja kallale ehk kuidas mõjus maikuu minu rahakotile?

Sissetulekud ja väljaminekud

Maid kirjeldavad järgmised numbrid:

  • Sissetulek: $4901.41 e. 3038.41€* (aktiivne/passiivne: $4801.87/$99.54)
  • Väljaminek: $1864.71 e. 1155.61€
  • Sääst: $3037.24 e. 1882.80€
  • Säästumäär: 62.0%

Aasta jätkub korraliku säästumääraga. Nagu juba varasemalt mainitud, siis järgnevatel kuudel kukub säästumäär tõenäoliselt tunduvalt madalamale, aga loodetavasti saab aasta lõpuni jäädud vähemalt 30 protsendi ringi. Sel kuul sai peaaegu ületatud ka $100 passiivse sissetuleku tähis, ent mõned kopikad jäid puudu. Kui Austraalias intressimäära ei langetata, mis tõenäoliselt aga juba sellel kuul juhtub, siis võib-olla saab juunis see sümboolne number ületatud. Pikaajalisem eesmärk on ikkagi portfellis tekitada pidev passiivne sissetulek, olgugi et praegune portfell keskendub peamiselt lühiajalistele tehingutele.

Portfelli struktuur

Portfelli struktuuris kasvas päris korralikult Aktsiate osakaal, saavutades 15 protsenti kogu portfellist. Seda ennekõike tänu toorkütuse headele tulemustele (minu jaoks tähendab hea tulemus kütuse hinna langemist) ja väikese Austraalia karufondi paki soetamisele. Ühtlasi on Aktsiate ja fondide osakaal tasapisi kasvanud juba viiekohaliseks numbriks. Seda ei oleks mõned kuud tagasi osanud ettegi näha, sest algajale on sularaha armas ning selle paigutamine mingisse abstraktsemasse vormi võib psühholoogiliselt päris keeruline olla. Nagu mõned finantsvabadusvõitlejad mulle juba varasemalt ütlesid, siis tasa ja targu alustades harjub psühholoogia uue olukorraga tegelikult üpris kiiresti ära ning võib tekkida hoopis vastupidine olukord ehk hasart kogu oma säästud börsile kupatada. Kummaline see inimloom.

Netoväärtus

Pilt räägib rohkem kui tuhat sõna. Aasta viiendal kuul jätkas portfell korraliku kasvuga. Ühe kuuga on portfell suurenenud 6.3 protsendi võrra ning sellega on netoväärtus jõudnud $75728 e. 46944€ peale. Ühtlasi on portfell viie kuuga jõudnud aasta alguses seatud eesmärgini, milleks oli viia netoväärtus 2019. aasta lõpuks 75k peale. Ei taha küll ära sõnuda, sest rohkem kui pool aastat on veel ees ja palju võib juhtuda, ent hetkel märgin küll järgmiseks aastaks juba ette ära, et eesmärgid võiks enda jaoks veidi kõrgemaks seada. Parem püüelda kaugemale, isegi kui lõppeesmärgini ei jõua, kui seada latt liiga madalale.

Edasised mõtted

Edasised mõtted on ikka seotud aktsiate ja ETF-idega. Jälgin turul toimuvat ning hoian silma peal oma olemasolevatel positsioonidel. Suur osa seni börsile asetatud rahast on kõrgema riskitasemega lühiajalistel positsioonidel, mistõttu ei tahaks liialt pikalt nende otsa istuma jääda. Vaatan usinalt ka Hiina ettevõtteid Hong Kongi börsil ning mõtlen, et kui seal peaks tekkima olulisi kukkumisi järgnevatel kuudel, siis võib-olla peaks veidike krõbisevat sinna poole teele saatma. Hetkel mängin peas teesiga, et kui kogu see inetu kaubandussõja teema raugeb, siis võib-olla ootab just Hong Kongi börsi ees uus kuldajastu – seda vähemalt Hiina siseturul hästi positsioneeritud ettevõtete puhul.

Selleks korraks aga au revoir ja loodan, et mu armsatel lugejatel (kõigil kolmel!) oli edukas mai ning ees ootab veelgi edukam juuni. Olge tublid!

* Kõik Euro väärtused on kalkuleeritud 02/06/2019 vahetuskursi alusel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga