Ülevaade: Juuli ’19

Ja siin see ongi – järjekordne uus kuu. Aeg möödub ikka paganama kiiresti.

Juulis ei toimetanud ma portfelli kallal kuigi palju, ent sissetuleku osas tegin sellegipoolest isikliku rekordi. Nimelt laekus esimest korda ühes kuus viiekohaline number maksujärgset tulu. Seda küll Austraalia dollarites, mis on viimasel ajal Euro suhtes väga madalale vajunud, ja osaliselt tänu väikesele boonusele ja maksutagastusele. Sellest hoolimata on ige rõõmust täitsa paljas.

Kuigi investeerimise osas haigutas vaikus, vaatasin huviga (majandus)uudistes toimuvat klounaadi. Senised positsioonid – toorkütus, USA ja Austraalia karufondid – väga palju juulis ei muutunud, kuid seevastu augusti alguses on muutunud turud palju tormilisemaks ja vähemalt augusti esimese nädala põhjal on tuuled kulgenud minu jaoks soodsas suunas. Seniste trendide põhjal olen rahul oma juunis tehtud otsusega likvideerida ajutiselt Xiaomi positsioon – olukord Hong Kongis ja Hiinas ei ole just kiita. Samuti ei ole pidanud pettuma muudatusega, mida tegin pensionifondi allokatsioonides, viies ajutiselt põhirõhu aktsiaturgudelt sularahale.

Väljaspool rahaasju on elu olnud tegus ja rikastav. See on osaliselt ka põhjus, miks mõnikord on nii keeruline end kokku võtta, et rahaasjadega tegeleda ja selle põhjal midagi sisukat kirjutada. Võiksin ju kirjutada rohkem elust ja olust, ent kas see ka kõiki mu kolme lugejat võiks huvitada on omaette küsimus. Küll töötan hetkel ühe väikese kirjatüki kallal, mis keskendub ajalisele vabadusele. Võib-olla postitan mingil hetkel sellest ka blogisse. Nimelt on minu jaoks ajaline vabadus vaat’et veelgi olulisem kui rahaline vabadus. Olen küll valgusaastate kaugusel rahalisest vabadusest, ent ajaliselt olen suutnud enda jaoks tekitada sellise elu, kus iga nädal võin töö kõrvalt nautida kolme-nelja vaba päeva, mille saan pühendada enda jaoks kõige kallimatele inimestele ja köitvamatele tegevustele. Võib-olla ei ole mul suuri investeeringuid ja passiivset sissetulekut, mis võiks katta hoobilt igakuised väljaminekud, ent see-eest on mul suhteliselt suur ajaline vabadus ja see on kahtlemata asi, mille üle tunnen elus suurt rõõmu.

Olen ka varem ajast põgusalt kirjutanud, sest aeg kui mõõde või abstraktne nähtus on mind alati paelunud. Seda enam, et inimesena on mõnikord päris keeruline aega ning oma loetud elupäevi hinnata. Eriti noortele inimestele tundub aeg piiramatu ressursina, sest kogu elu näib olevat alles ees. Aja limiteeritusest kipub inimene tavaliselt aru saama suure hilinemisega. Seetõttu innustan nii ennast kui ka oma lähikondlasi mõtlema rohkem aja peale. Tänapäeval räägitakse palju rahast ja finantsvabadusest, aga järgmine kord ülemuse juurde palgalisa lunima minnes võiks ehk hoopis projekteerida peas nutika skeemi, kuidas sama või suurema palga eest hoopis vähem peaks kontoris aega veetma.

On igati tervitatav võtta eesmärgiks jõuda rahalise vabaduseni, ent reaalsus on see, et rahaline vabadus on enamasti väga pikajaline eesmärk ning asjale objektiivselt vaadates paraku ka sedalaadi eesmärk, milleni suurem enamik inimkonnast kunagi ei jõua. Mida kaugemale tulevikku on suunatud eesmärk, seda suurem on määramatus. Küll aga on võimalik aega otstarbekamalt kasutada nüüd ja praegu ning ka suhteliselt suurt ajalist vabadust on realistlik märksa kiiremini saavuta kui portfelli, mis katab kõik kulud elupäevade lõpuni. Ideaalis võiks aeg ja kopsakas rahatasku käia muidugi käsi-käes.

Siinkohal aga aitab filosofeerimisest ning vaatame, kuidas möödus juuli.

Sissetulekud ja väljaminekud

Juulit kirjeldavad järgmised numbrid:

  • Sissetulek: $10161.93 e. 6371€* (aktiivne/passiivne: $10078.47/$83.46)
  • Väljaminek: $3973.45 e. 2491€
  • Sääst: $6188.48 e. 3880€
  • Säästumäär: 60.9%

Juulikuu jätkus positiivsel lainel. Väljaminek oli keskmisest kõrgem, kuna soetasin lennupiletid väikesele reisile – hing tahab aeg-ajalt midagi võõrast ja uut kogeda. Seevastu oli ka sissetulek juulis keskmisest oluliselt kõrgem, mistõttu jäi säästumäär 60 protsendi juurde. Soliidne tulemus!

Portfelli struktuur

Portfellis olulisi muudatusi ei toimunud. Keskmisest suurema sissetuleku tõttu kasvas sularaha positsioon ning tõusvate aktsiaturgude najal vähenes osaliselt karufondidest koosnev aktsiaportfell. Seevastu augusti esimene nädal on aktsiate-fondide pakki päris tublisti kasvatanud. USA-Hiina kaubandussõda on olnud juba üle aasta üpris bipolaarne, ent selgelt pigem turgude kasvu suunal kaldu. Hetkel on mul aga tunne, et käesolev olukord on võib-olla veidike teistsugune kui varasemalt ning praegune konfrontatsioon võib viia kauaoodatud korrektsioonini kui mitte pikemaajalisema masuni. Maailma majandus on väsinud ja kui tõepoolest aktsiaturud ning toormaterjalid peaksid alla poole liikuma, siis vähemalt on mul väikene isiklik kaitseportfell olemas.

Netoväärtus

Pilt räägib rohkem kui tuhat sõna. Ühe kuuga suurenes portfell 7.5 protsendi võrra ning sellega on netoväärtus jõudnud $83255 e. 52197€ peale. Kui väga ambitsioonikaks minna, siis võib aasta lõpus soodsate asjaolude kokkulangemisel isegi kuuekohalist netoväärtust näha. See viiks portfelli juba ühe leveli võrra kõrgemale ning ühtlasi ka uute ja suuremate sihtideni.

Edasised mõtted

Edasised mõtted on endiselt konservatiivsed. Olen rahul oma seniste käikudega ning pigem hoian hetkel üksikaktsiatest ja kasvufondidest eemale. Olen juba varasemalt kirjutanud, et aktsiad on minu jaoks äärmiselt huvitav varaklass ning sellest tulenevalt olen koostanud päris põhjaliku mudelportfelli neist ettevõtetest, mida tahaksin enda portfellis tulevikus näha. Nende hulgas on ka päris mitmeid Hiina aktsiaid, mis tõenäoliselt tekitavad paljudel käesoleval hetkel külmavärina. Samas usun, et globaalsete pingete järgsel perioodil hakkab Hiina veelgi enam keskenduma oma enda aktsiaturgude laienemisele. Olgu selleks siis Hiina oma börside avamine välismaalastele või Hong Kongi börsi kättesaadavamaks tegemine Hiina kodanikele. Praegu on minu jaoks aga kindlasti vale aeg ja just sellel põhjusel hoian ma asjadest mõneks ajaks näpud eemale. Samas loodan, et olemasolevad positsioonid toovad mõned lisadollarid koju.

Selleks korraks aga au revoir ja loodan, et mu armsatel lugejatel (kõigil kolmel!) oli edukas juuli ning ees ootab veelgi edukam august. Olge tublid!

* Kõik Euro väärtused on kalkuleeritud 01/08/2019 vahetuskursi alusel.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga