Ülevaade: November ’18

November on möödanik ja kätte ongi jõudnud jõulukuu. Ostukeskustes pasundavad kaupmehed Jingle bell rocki juba peaaegu kuu aega, aga on ju kõigile teada, et õige jõulumeeleolu tekib alles siis, kui saab ametlikult avada advendikalenderi esimese ruutukese ja pista põske magusa šokolaaditüki. Vähemalt nii on see minu jaoks traditsiooniliselt olnud. Paraku peab aga möönma, et pole kerge näha jõule ja tunda jõulumeeleolu, kui pesitsed sellises asukohas, kus detsember tähistab esimesi kuumalaineid ning lumega kaetud kuusepuude asemel õõtsuvad akna taga eukalüptipuud ja igasugu palmilised. Kuidas küll austraallased oskavad oma jõule nautida? Eestis on jõuludel hoopis teine fiiling ja kui kunagi otsustan kodumaale tagasi siirduda, siis on see kindlasti üks asi, mida oskan rohkem hinnata.

Kuidas aga möödus november? November ei möödunud rahaliselt väga huvitavalt. Sissetulekut endiselt ei olnud, küll aga oli parasjagu väljaminekuid. Pole aga draamat, sest kaks päeva tagasi hakkasin uuesti tööd rabama ning seetõttu võiks detsembri raportis juba natukene rohelisemaid toone märgata. Küll aga tuleb detsembris-jaanuaris üks pikem sundpuhkus, sest uuel tööandjal on traditsiooniks ühiselt võtta jõulude ja uue aasta perioodil vähemalt 2-nädalane ühispuhkus. Minu puhul on see muidugi tasustamata, sest paari päevaga tasustatud puhkust ju välja ei teeni. Seega ei ole kindlasti oodata, et 2018. aasta lõpp ja 2019. aasta algus võiksid tuua erilist kasvu netoväärtuses. Seda enam, et aasta alguses liitub minuga mu elukaaslane ja tema viisakulud, millega ma kindlasti soovin aidata, saavad olema peaaegu viiekohalised.

Rääkides veel uuest tööst, siis esimese kahe päeva jooksul ei ole ma tegelikult oma rolli õieti maitsta saanudki. Enamasti olen osalenud ettevõtte orientatsioonidel, söönud kooki ja joonud kohvi, ning kuulanud hulgim PowerPoint esitlusi. On olnud ka mitmeid esinejaid finantsosakonnast, kes on tutvustanud ettevõtte arengukava ja majandusprognoose. Nende usk firmasse ja selle tulevikku on olnud päris hämmastav, mistõttu tunnen end väikestviisi ajupestuna. Kuna ettevõte on listitud ka kahel suurel väärtpaberibörsil, siis olen vaikselt oma silmad ka sinna poole seadnud.

Sissetulekud ja väljaminekud

Detailseid sissekandeid sisstetulekute ja väljaminekute osas ei ole ka seekord märkinud, kuna olemasolev süsteem on veidi segaseks keeranud. Olen juba alustanud uue Exceli struktuuri loomist ning plaanin selle kasutusele võtta alates järgmise aasta jaanuarist. Saab olema vähem värviline, aga funktsionaalsem ja lihtsam, et saaks informatsiooni sisestada tulevikus ka aastate kaupa.

Samas võin öelda, et novemberis mul sissetulekuid ei olnud. Sain natukene intressi ja ajutiselt kasvas ka pensionifond, ent nüüdseks on rahvusvaheliste aktsiaturgude langemise tõttu viimane juba mõnevõrra alla poole liikunud.

Portfelli struktuur

Portfelli struktuuri tegin tsipakene värvikamaks, et oleks natukene huvitavam jälle vaadata. Nimelt tegin natukene toornaftale long’i (hetkel märgitud ‘aktsiate’ all). Veidi riskantne teema, kuna OPEC’i ja peagi aset leidva kohtumise valguses on viimasel ajal päris palju häma. Samuti on USA naftareservide numbrid analüütikuid üllatanud ning üleüldse ei ole toornafta hind hetkel valitseva majanduspoliitilise olukorra taustal kindlasti nii madal, et ta ei võiks veelgi alla poole liikuda. Ühesõnaga väike loosiratas. Samas ei ole minu vaatevinklist vaadatuna õige aeg aktsiatega tegeleda ning tunnen, et praegu on just paras aeg hetkeks kõrvale astuda ja olukorda tagumiselt istmelt vaadelda.

Netoväärtus

Pilt räägib rohkem kui tuhat sõna. Uuest aastast uue töö, uue brokeri ja uue hooga!

Edasised mõtted

Järgnev kuu-kaks on aeg õppida tundma uut ametiposti ja oodata permabear’ina maailma lõppu, et saaks IB’sse esimesed orderid sisse lükata. Jah, just, sai avatud konto Interactive Brokers’iga, millega loodan järgneval aastal rohkem toimetada. Uueks aastaks peab kirja panema ka konkreetsed eesmärgid, mille poole tüürida, sest 2018. aastaks neid ju õieti seatud ei olnud.

Selleks korraks aga au revoir ja loodan, et mu armsatel lugejatel (kõigil kolmel!) on ka viimased kuud nii rahaliselt kui eluliselt hästi möödunud. Olge tublid!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga