Ülevaade: Detsember ’18

Viimased kuud on tõenäoliselt pakkunud väärtpaberihuvilistele parasjagu põnevust ja ka detsember ei olnud selles osas erand. Kuigi paljud investorid lootsid rohelisi jõule, siis selle asemel leidsid USA turgudel aset ajaloo punaseimad jõulud, mis tõmbasid endaga kaasa ka muu maailma. Jaapani börsiindeks Nikkei kukkus jõulude paiku hoobilt suisa 5 protsenti.

Veelgi enam verevalamist on toimunud aga toornaftaga, millel minagi huviga silma peal hoian. Näiteks USA toornaftahinnad olid jõuludeks kukkunud ca. 45 protsenti võrreldes oktoobri algusega. Detsembri alguses sai veidi toornaftasse isegi raha paigutatud ning nüüd laiutavad ekraanil suured punased numbrid. Selle peale otsustasin positsioone hiljuti veelgi suurendada, olgugi et aktsiaturgude langus ja majanduse nõrgenemine traditsiooniliselt ka toorkütust mõjutavad. Seda eriti käesoleval hetkel, mil toornafta ja USA börsi vahel paistab olevat eriliselt anomaalne korrelatsioon.

Samas olen võtnud need positsioonid veidi pikaajalisema väljavaatega ja veendumusega, et kütuse tarbimine järgneva kümnendi jooksul pigem kasvab ning sellega ühes saab näha ka naftahinna kõikumist, mis ühel momendil peaks võimaldama positsioonidest soodsamatel tingimustel väljumist. Loomulikult mõjutavad lisaks üldisele majandusolukorrale kütusehindu ka paljud teised muutujad, s.h OPEC-i müra, OPEC-i väliste pakkujate poliitika, tehnoloogilised muutused, alteratiivsed energiaallikad (s.h ka põlevkiviõli) jms. Saab olema huvitav igatahes!

Huvitav on vaadata ka kütusehindu tanklates. USA-s (Florida osariigis) võis vahepeal kütuseliitri kätte saada ca 50 eurosendi eest ning minu enda elukoha lähedal asuvas tanklas (Sydney, Austraalia) tuleb tänase seisuga kütuseliitri eest välja käia 70 eurosenti. Euroopa Liidus võib sellistest numbritest tõenäoliselt aga vaid unistada. Mida teie arvate toornafta tulevikust ja sellega kauplemisest?

Sissetulekud ja väljaminekud

Detailseid sissekandeid sissetulekute ja väljaminekute osas ei ole ka seekord märkinud, kuna olemasolev süsteem on veidi segaseks keeranud. Olen juba valmis uue Exceli struktuuriga ning plaanin selle kasutusele võtta juba järgmises igakuises ülevaates. Saab olema vähem värviline, aga enda jaoks funktsionaalsem ja lihtsam, et saaks informatsiooni sisestada tulevikus ka aastate kaupa.

Samas võin öelda, et detsembris sain juba väikest sissetulekut nautida, mis ületas mõnevõrra kuu jooksul tehtud kulutusi. Sain natukene ka intressi, ent vastukaaluks vähenes pensionifondi väärtus rahvusvaheliste aktsiaturgude langemise tõttu.

Portfelli struktuur

Portfelli struktuuris olulisi muutusi jälle ei olnud. Eelneval kuul ostetud toorkütus on läbi teinud päris korraliku kukkumise. Sellele reageerisin ma positsiooni suurendamisega, mistõttu tabelis tegelik positsiooni hinna muutus ei kajastu. Seda silmas pidades olen mõelnud, et tulevikus, kui aktsiaid ja indekseid on portfellis juba veidi rohkem, hakkan kindlasti detailsemalt vaatama ka konkreetseid positsioone (enda jaoks seda juba teen).

Portfelli ülevaade (seisuga detsember 2018).

Netoväärtus

Pilt räägib rohkem kui tuhat sõna. Uuest aastast uue töö, uue brokeri ja uue hooga!

Portfelli netoväärtus (seisuga detsember 2018).

Edasised mõtted

Kuna viimased kuud on aktsiaturul väga huvitavad olnud, siis tasub järgneva aasta jooksul väärtpaberitel kindlasti silma peal hoida. Hetkel on tõenäoliselt aga liiga vara, et pea ees täiega sisse sukelduda. Seda enam, et olen seda juba mõnevõrra toornafta näol teinud. Igatahes väga huvitavad ajad!

Selleks korraks aga au revoir ja loodan, et mu armsatel lugejatel (kõigil kolmel!) ootab ees üks sündmusi täis ja rahataskut kasvatav aasta. Olge tublid!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga